Zprávičky ze školy

Jak to bylo s naší zahrádkou

Školní zahrádka aneb „Postav dětem domek a ony z něj udělají prkýnka. Dej dětem prkýnka, kladivo a hřebíky a ony z nich postaví domek.“

Před dvěma lety jsme na obecním pozemku za školou vzkřísili kousek půdy a vytvořili si školní zahrádku. Už od dubna jsme začali pilně pracovat a v rámci předmětu „pracovní činnosti“ jsme s dětmi sadili a sázeli a sledovali, jak nám vše pěkně roste a plodí. První rok se nám urodila máta, ředkvičky, špenát, řeřicha a hrášek – vše bez použití chemických postřiků, takže v bio kvalitě a navíc s láskou a péčí vypěstované   Děti byly nadšené. Každý den všichni chodili kontrolovat, o kolik která rostlinka porostla, pečlivě zalévali záhonky a závodili, kdo bude moct dřív sklízet úrodu.

V minulém školním roce jsme tedy v realizaci zahrádky chtěli pokračovat. Opět jsme pozemek zkultivovali, zaseli semínka a zasadili rostlinky a s trpělivostí čekali na sklizeň. I když se to zdá nepochopitelné, našel se bohužel někdo, kdo tuto radost dětem nepřál a rostoucí úrodu nám nemilosrdně ničil před očima den co den. Rostlinky byly vytrhané z půdy a poházené po zahrádce a okrasné květiny vysázené podél pozemku byly uřezané a ukradené. Minulý rok jsme tedy z úrody neměli nic.

Nenechali jsme se ovšem odradit a požádali jsme o pomoc obec. Zastupitelstvo obce schválilo návrh na oplocení obecního pozemku, na kterém se zahrádka nachází, jeho terénní úpravy a kácení přestárlých stromů.

V tomto školním roce budeme tedy sledovat proměny pozemku a budeme se s dětmi těšit na to, až se příští školní rok opět vrhneme na naši zahrádku. Ve zvelebování pozemku bychom rádi pokračovali a na náměty si půjdeme přímo k dětem – zeptáme se jich, co by si na pozemku nejvíce přály a o realizaci jejich přání se budeme následně snažit.