Zprávičky ze školy

Slavnostní průvod a strašidelná škola

Tak jako na mnoha jiných místech naší republiky, i v naší obci – v Dolním Újezdě, jsme si připomněli 100. výročí dne vzniku samostatného Československa. Slavnostní průvod vesnicí se konal ve čtvrtek 1. 11. 2018 a byl zahájen v 16:30 u Základní školy v Dolním Újezdě, která si v tomto roce také připomíná velmi významnou událost, a to 230. výročí od svého založení.

Průvod zahájili zástupci SDH Dolní Újezd s věncem v rukou, byli následováni starostou a členy zastupitelstva obce, za nimi šli žáci základní školy s ředitelkou a pedagogy a za nimi ostatní občané obce. Za znění „Modlitby pro Martu“ se všichni přesunuli k místnímu Pomníku padlých, kde proběhl pietní akt položení věnce, proslov starosty obce a kulturní vystoupení žáků základní školy. Průvod pokračoval dále vesnicí až k místnímu sportovnímu areálu, kde bylo připraveno drobné občerstvení, a kde průvod končil.

Příjemné odpoledne tak bylo završeno, ale pro naše žáčky den ještě nekončil. Mezi všemi těmito událostmi se k nám do školy totiž nastěhovala na chvíli strašidla, která si vzala za své tento večer děti ve škole mírně postrašit. Strašidla totiž věděla, že se děti ve škole chystají spát a chtěla si otestovat jejich odvahu. Děti musely projít stezku vedoucí celou školou, což se jim ale vyplatilo, protože na konci všichni získali certifikát o absolvování „strašidelné školy“ a nějakou tu sladkou odměnu.

Než jsme se stihli navečeřet, strašidla školu opustila, takže jsme si mohli roztáhnout spacáky a karimatky ve třídách, kde přes den obyčejně nasáváme nové informace.

Tento den tak byl výjimečný po více stránkách a pevně doufám, že si ho užili všichni zúčastnění, ale především naše děti.